The Tiny Tudor

Love and a zest for creativity thrive in the Goins family. So, when Tricia and Travis started a major renovation on their 1960’s English-style townhome in the summer of 2014, they knew their project would be a family affair. Their home ― affectionately called “The Tiny Tudor” ― sits across the street from the NASA Space Center in Houston, Texas and was originally built to house astronauts and their families. Because of its unique history, they knew this “labor of love” had to be just right.

With their children ready to help out, the renovations began. They painted shutters and built flowerboxes to add a touch of charm and enhance the curb appeal. Then they began looking for the right features and finishes to refresh the interior space. From fresh paint to stainless steel kitchen appliances to new decor, each detail was chosen with a purpose. New windows were a must to increase the comfort and energy efficiency of this older home. A close friend of the family worked for Pella® Windows and Doors and had shown them all the different features and styles Pella offered. They began their search for energy efficient windows in a style that would renew the look of their home, inside and out. And, they looked forward to bringing more natural light into their home while providing the energy performance needed for the hot and humid Texas summers.

The Goins also had a unique situation. Sarah, their oldest daughter, has Down syndrome. Tricia and Sarah are part of the Happy Soul Project, a community of families who share stories to change perspectives about Down syndrome and create a culture of understanding. People with Down syndrome often have difficulty with strength and dexterity in their hands. So the family wanted windows that were easier for Sarah to use. The family chose Pella Impervia® fiberglass casement windows that easily crank open and closed while helping to protect their home from the extreme Houston heat.

With the right details in place, the Goins family made a 1960’s house their home over the summer. With creativity, inspiration and a little love, this family continues to live big in their Tiny Tudor.

Their favorite view:  The family’s dining room window looks out over a shared courtyard. This view gives the Goins a sense of community and connectedness. Tricia also loves watching the birds enjoy the birdbath outside her kitchen window while doing dishes.